Tradisjonelle norske matretter

Vil ha norsk mat

Det er ingen tvil om at norsk kultur er i endring og norske vaner påvirkes av internasjonal presse, tv og andre innvandrerkulturer. Dette gjelder også på kjøkkenet, hvor vi lar oss inspirere av eksotiske smaker. Norske mattradisjoner går dog ikke i glemmeboken, og titt og ofte står både fiskekaker og kjøttboller i brun saus på menyen i de tusen hjem.

Basisen i norsk kosthold

I andre kulturer finnes ingredienser som legger basisen for hele kostholdet, ingredienser som er typisk for landets matkultur. Det kan være eksempelvis ris i Kina, pasta i Italia og svinekjøtt i USA. Når en nordmann får spørsmålet om basisen i norsk kosthold, vil vel de fleste være enige i at basisen er potet. Nordmenn spiser jo sjelden middag uten kokt potet som tilbehør.

Så inngrodd i norske matvaner er poteten at vi bruker den også som ingrediens i andre matvarer. Her kan nevnes eksempelvis lomper og lefser, eller hva med den svenske adoptivretten Janssons Fristelse basert på revet potet, ansjos og løk? Ja, vi lager til og med aquavit med potet. Ikke mange land i verden kan skilte med å lage sprit på potet!

Typiske norske retter

Ære være innvandringens innflytelse på matvanene. En god falaffel eller texmex-mat er ikke å forakte, men vi nordmenn faller alltid tilbake til gamle tradisjoner. Og jo eldre vi blir, desto mer foretrekker vi helnorsk husmannskost som fårikål, lapskaus, fiskepudding og kjøttkaker i brun saus. Serveres rørte tyttebær som tilbehør, er det prikken over i’en på ethvert tradisjonelt norsk måltid.

Kjøttboller er kanskje den mest helnorske retten på den norske menyen. Om du lager kjøttbollene selv, kan du prøve deg fram med ekstra ingredienser og krydder for et personlig preg på retten. Også formen kan varieres, fra små til store boller, eller til kjøttkaker og litt større karbonader. Mens bollene og kakene serveres i brun saus, serveres karbonade med stekt løk på brødskive.

Norske fiskeretter

Fiskekaker, fiskepudding og fiskeboller er tre variasjoner over samme tema, der fiskepuddingen lages i brødform, og boller og kaker lages for hånd. Puddingen stekes i ovn, mens boller og kaker stekes i stekepannen for best resultat. Alle tre variantene serveres med hvit saus, kokte poteter og valgfritt tilbehør av grønnsaker. For ekstra piff kan den hvite sausen tilsettes reker og karri.

Når vi snakker om fisk, kan vi ikke unnlate fiskegrateng. De fleste av oss kjøper ferdig fiskegrateng i butikken og serverer retten med poteter og smeltet smør. Tar du deg litt tid og lager gratengen selv, vil resultatet bli så mye bedre! Ingredienslisten er svært kortfattet og består i hovedsak av seifilet eller annen kokt fisk, purre, egg og eventuelt makaroni og strøkavring.

Norsk lapskaus og fårikål

Lapskaus er vel så helnorsk som du kan få det, og til tross for sitt trauste utseende er dette er svært velsmakende rett. Retten kan kjøpes ferdig på boks, men smaksopplevelsen blir en helt annen om du legger sjel og vilje i å lage den fra bunnen av. Til dette trenger du benfritt storfekjøtt av høyrygg eller bog, poteter, gulrøtter, kålrot, persillerot, samt salt og pepper.

Fårikål er en rett «alle» elsker. Sesongen for denne retten er om høsten etter slakting. Da går en del til fårikål, mens en annen stor del går til pinnekjøtt til påfølgende julefeiring. Begge retter har en tidskrevende, men enkel tillaging. Til fårikål trengs fårekjøtt, kålhode, samt pepper og salt. Til pinnekjøtt trengs utvannet pinnekjøtt dampet på eikerist i en dyp kjele.

Uunnværlig tilbehør til norske retter

Til de norske husmannsrettene er det noe tilbehør som er uunnværlig, som for eksempel kålrabistappe, rørte tyttebær og kålstuing. Sistnevnte er en ofte glemt, men smakfull rett i seg selv. Stuingen lages av kokt hodekål, blandet sammen med en tykk hvit saus. Dette tilbehøret serveres ofte sammen med kjøttboller i brun saus, med en liten klatt tyttebær på si. Bon appetitt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *