Norske bloggere

I de siste årene har antallet bloggere skutt i været i Norge. Hele 700 000 bloggere er registrerte på Blogg.no, og om lag 300 000 av de er under 20 år. Selvfølgelig tjener de fleste av dem veldig lite penger hvis de tjener noe i det hele tatt, men det finnes også de som har knekt koden og klart å havne på alles lepper. Disse kan benytte seg av blogging alene for å tjene til livets opphold, og vel så det. Blogging gir blant annet muligheter for digital markedsføring, og både bloggere og bedrifter tjener grovt på å samarbeide.

Sophie Elise

Sophie Elise trenger vel knapt noen introduksjon, men la oss se på hva som kan ha bidratt til at den kontroversielle Harstad-jenta har blitt så populær. Bloggen hennes handler om sedvanlige bloggtemaer: livet hennes og det alt det innebærer av emosjonelle opp- og nedturer, mote og sminketips. De typiske «rosablogg-emnene», med andre ord. Profiler som Sophie Elise er en gullgruve for merkevarer som trenger reklamering gjennom blogger som blir lest av mange mennesker, og da særlig unge. Takket være bloggingen har Sophie Elise blitt en såkalt «influencer», og hun har til og med et aksjeselskap: Sophie Elise AS.

Isabell Raad

Isabell Raad befinner seg for tiden helt øverst på topplisten på Blogg.no. Den tidligere Paradise Hotel-deltakeren har egen assistent og regnskapsfører, og har gått fra veldig vanskelige kår til å bli toppblogger og influencer. I likhet med Sophie Elise har hun skrevet en selvbiografi i nokså ung alder, hvor hun detaljerer en brutal oppvekst som lar tilhengerne hennes skjønne at livet er alt annet enn rosenrødt selv for en suksessfull blogger. Raad omsetter for millioner i året, noe de aller færreste bloggere er forunt. Hun er et forbilde for mange, og kanskje særlig for unge mennesker som har måttet tåle en vanskelig oppvekst.

Funkygine

Funkygine, eller Jørgine Massa Vasstrand, begynte å publisere treningsvideoer på nettet i 2013, noe som etter hvert skulle gjøre henne til en populær personlighet å følge blant treningsglade mennesker med behov for eksperttips til hvordan de best kan leve et aktivt og sunt liv. Som emne for blogging er trening noe som alltid slår godt an, og her kommer også merkevarer relatert til trening på banen i håp om eksponering. Den norsk-italienske influenceren har oppnådd kjendisstatus som følge av evnen til å motivere, og er titt og ofte å se på TV-skjermen, blant annet i TV2-suksessen «Bloggerne».

Bloggerne

Denne TV-produksjonen har holdt på i noen år nå, og følger livene til menneskene bak de mest leste bloggene i landet. Gjennom denne TV-eksponeringen får fans se en litt annen side av livene til favorittbloggerne deres, i samvær med andre bloggere. For mange bloggere er det en drøm å få delta på «Bloggerne», og det at denne dokuserien i det hele tatt finnes, sier litt om hvor populært blogging er, både for de som skriver bloggene og de som leser dem. Det skal ikke stikkes under en stol at blogging er en millionindustri, og hele fenomenet er nå i vinden som aldri før.

Bloggingens innflytelse

Innen markedsføring og salg er blogging og bloggere et middel for å oppnå suksess, og innflytelsen bloggerne har er stor. For noen år siden skrev Sophie Elise et innlegg om hvor uetisk det var av sjokoladeprodusenter å benytte seg av palmeolje i produktene sine, noe som vakte oppsikt. Både produsenter og forbrukere har i senere tid valgt å boikotte palmeolje som følge av å ha blitt gjort oppmerksomme på Sophie Elises skriverier, og debatten raser fremdeles. I kjølvannet av blogginnlegget kom giganten Rema 1000 på banen og erklærte at de ville kutte ut salg av de omstridte påskeeggene med palmeolje for godt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *