Norske artister

Det er flust av musikalske talenter rundt om i landet, og stadig flere av dem har klart å skaffe seg internasjonale tilhengerskarer, noe som har blitt lettere takket være internettets inntog. Mange artister har gjort furore bare ved å eksponere seg selv på nett, men cyberspace er et tveegget sverd for håpefulle artister. Selv om de kan få ut musikken sin på en plattform som gjør den tilgjengelig for alle, konkurrerer de med veldig mange andre som også benytter seg av Internett for å nå ut. Det er likevel mulig å få det til, se bare på for eksempel Kygo.

Kygo

Kygo, eller Kyrre Gørvell-Dahll, ble kjent som artist etter at han lastet musikken sin opp på YouTube og SoundCloud, og derfra tok det av. Han har fått mange til å bli begeistret for tropical house-sjangeren, og folk fra hele verden elsker remiksene hans. I skrivende stund har han enkeltlåter på YouTube som har over 600 millioner views hver, og han har opptrådt på store musikkfestivaler som Ultra Music Festival i Miami og TomorrowWorld i Atlanta. I tillegg regnes bergenseren for å være den artisten som raskest oppnådde å ha blitt spilt av 1 milliard ganger på Spotify.

Nico & Vinz

Denne rap-duoen har også klart å slå igjennom på det internasjonale markedet, og Nicolay «Nico» Sereba og Vincent «Vinz» Dery lever nå artistlivet i Los Angeles. Det var spesielt hiten «Am I Wrong» som banet veien for de to osloguttene. Den endte opp som #1 på hitlistene i svært mange land, før den endelig fant veien til USA. I låten «Am I Wrong» synger de om hvilket motbakkeløp det er å etablere seg som artister, og da særlig når forståsegpåere hevder at de ikke vil klare. Likevel har de to guttene fra henholdsvis Holmlia og Lambertseter imponert seg selv og artist-Norge ved å komme til topps likevel.

A-ha

Dersom du spør et utvalg nordmenn hva som er den mest berømte norske poplåten gjennom tidene, vil nok mange umiddelbart tenke på A-ha og monsterhiten «Take on Me» fra 1985. Det sies om Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy at de satte Norge på det globale musikkartet i sin tid, og selv om glansdagene kanskje er over, er fans fra hele verden fortsatt begeistret når de finner på noe nytt. Flere av de mest kjente låtene deres har blitt covret av andre store artister opp gjennom årene, deriblant Coldplay og Madonna. Pitbull med Christina Aguilera brukte dessuten innslag fra «Take on Me» i «Feel the Moment».

Talentkonkurranser

Mange artister har gjennom tidene blitt oppdaget takket være de mange talentkonkurransene som arrangeres, og som vises på TV. Vi snakker seersuksesser som «Idol», «Norske Talenter» og «X-faktor». Disse showene har sin opprinnelse i utlandet, og det har tidligere hendt at vinnere fra de forskjellige landene har konkurrert med hverandre, akkurat som i Eurovision. Det var slik Kurt Nilsen ble en internasjonal sensasjon, da han vant «World Idol», til det norske folks og den amerikanske representanten Kelly Clarksons totale forbløffelse. Den folkekjære Tone Damli brukte også «Idol» som springbrett for sin egen karrière, og hun har også gjort det bra i Melodi Grand Prix.

Alexander Rybak

Hvem husker ikke landeplagen «Fairytale»? Den fiolinbaserte folk/poplåten ble både elsket og hatet i de tusen hjem, og det kan trygt sies at den tok Europa med storm i kjølvannet av å ha vunnet Eurovision. Dette var i 2009, og Rybak ble ikke lenge etter hyllet som en kulturell helt. Hans blanding av pop- og folkemusikk eksponerte publikum for en musikkstil som kan sies å være ganske eksperimentell. Rybak har spilt fiolin siden han var 5 år gammel, og i 2018 prøvde han seg igjen på Eurovision med låten «That’s How You Write a Song». Denne gangen kom han på 15. plass.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *