Hvorfor er nordmenn så glad i å gå på tur?

Vi er veldig privilegerte her oppe i Norge, på mange ulike måter. En av de store fordelene vi har her er den flotte naturen. Du trenger ikke bo ute på bygda for å merke dette heller, til og med mange av oss som bor i utkanten av de største byene har ofte kort vei til både skog, fjell og vann. Å gå tur trenger heller ikke å bety en langhelg med telt, du kan få mye godt ut av å bare ta deg en halvtimes runde i nærområdet. Vi er også mange som er glade i husdyr her i landet, og spesielt for hundenes del er det fint at vi er noen turglade mennesker. Har du hund er det en stor fordel å bo i nærheten av en skog eller et turområde, eller i det minste en park med litt plass. For familier med små barn gjelder dette i enda større grad. Det er spesielt godt for de små å få muligheten til å løpe og rope litt uten at det gjør noen noe. Dessuten er det mange flotte minner som vil kunne skapes når en først går ut for å utforske alt smått og stort som rører seg.

Godt for kroppen og hodet

Det er ikke akkurat noen hemmelighet at folk som holder seg i bevegelse lever lenger og har bedre helse. Dette trenger ikke innebære at du trener på et treningssenter annenhver dag, selv om det selvfølgelig er en god vane å ha. Det kan nemlig gjøre en stor forskjell å ta seg et par joggeturer i uken i harmoniske omgivelser. Bare det å gå jevnlige turer gjør godt for kroppen din. Alt fra ryggen din til knærne til kondisjonen din forbedres om du gjør dette til en fast rutine. Du trenger heller ikke å la høsten og vinteren stoppe deg når den kommer med kulden og regnværet. Så lenge du er godt kledd og holder deg varm og tørr kan du opprettholde turene dine året rundt. Litt kald og frisk luft er dessuten bare bra for lungene dine. Vi nordmenn er nemlig ganske så friske og sunne alt i alt, om vi sammenligner med mange andre land i den vestlige verden, og det kommer nok ikke bare av all fisken vi spiser. Spør noen eldre mennesker i familien din som er spreke for alderen hva hemmeligheten deres er. Sannsynligvis har de gått mye tur i løpet av livet.

  • En halvtimes tur om dagen gjør underverker
  • Ta med hunden og barna ut så ofte som mulig
  • Finn faste runder i nærområdet, på ulike lengder

Dessuten er det ikke bare kroppene våre og den fysiske helsen vår som har gått av å gå tur. Litt frisk luft, stillhet og andre omgivelser enn stuen hjemme kan gjøre mye godt for den psykiske helsen vår. Plager som stress, angst, bekymringer og nedstemthet kan ofte bekjempes ved at du kommer deg ut og får et nytt perspektiv på ting. Det er noe litt symbolsk med akkurat det å gå også, du føler på en måte at du gjør fremskritt og beveger deg mot et mål mens du tenker over ting. Spesielt om du står ovenfor et vanskelig valg kan det være lettere å komme fram til noe på en tur. Advokat Geir Lippestad fortalte at han tok seg en lang tur alene da han ble spurt om å forsvare Breivik i rettsaken etter 22 juli, noe som må ha vært et vanskelig valg. Det er også flere av statsministerne våre som blir observerte i skog og mark rundt Oslo med jevne mellomrom, som regel med vakter på slep. Det er ikke vanskelig å forestille seg at mange av de vanskeligste beslutningene deres har blitt tatt på disse turene. Så hvorfor ikke ta deg en tur ut du også, etter å ha lest denne artikkelen?

  • Kom deg ut når stresset øker
  • Alle problemer virker mindre under åpen himmel
  • Turer byr på de beste samtalene, både med deg selv og andre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *